Mei – Oktober 2021. Cultuurhistorisch onderzoek en waardering Rijkscomplex Kempkensberg Groningen in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf. In samenwerking met Isabel van Lent.

Complex Kempkensberg Groningen.

Het Rijkskantoor Kempkensberg, prominent gelegen naast het monumentale Sterrebos aan de zuidzijde van de binnenstad van Groningen, markeert door de hoogte en opvallende verschijningsvorm de entree naar de stad vanaf het spoor en de A7. Sinds oplevering in 2011 behoort het complex tot een van de iconen van de stad. Het complex bestaande uit kantoorgebouw, paviljoen, parkeergarage en stadstuin is het ontwerp van een multidisciplinair team bestaande uit UNStudio, Baljon landschapsarchitecten, Arup, Studio Linse, Ynno  en Bureau van BaarIn dit project is een integrale ontwerpbenadering leidend geweest met ruimte voor lange termijnoplossingen en voor innovatie. Zo zijn hier vernieuwende inzichten toegepast op het gebied van klimaatbeheersing, duurzaamheid en het Nieuwe Werken. De huidige plannen voor een uitbreiding van het complex en het verdiepen van de zuidelijke ringweg vragen om een nadere duiding van het complex. Het onderzoek geeft niet alleen inzicht in de ontwikkelgeschiedenis, maar vat ook de kernwaarden van het ontwerp samen op verschillende schaalniveaus: van het bijzondere integraal (ontwerp)proces, tot de essenties van het landschap, de architectuur en de techniek.

 

1 Positie van het complex Kempkensberg als baken in de stad Groningen. / 2 Het rijkskantoor Kempkensberg. / 3 Het paviljoen met terras aan de stadstuin. / 4 Ensemble van het ‘modern’ landgoed.

Historische kennis wordt vertaald naar ruimtelijke thema’s.